ÅRSMÖTE 2019

 

 

Fredagen den 8 februari var det dags för årsmöte hos Lysekils folkdansgille.

Som vanligt höll man till i Ålevik där kvällen startade med ärtsoppa o varm punsch.

Årsmötesförhandlingarna leddes av Erik Peper, som med van hand svingade klubban, och vid sin sida hade han K-G Mattson som sekreterare.

 

 

Ur verksamhetsberättelsen kan man bl.a. utläsa följande;

Föreningen har under 2018 haft 78 medlemmar vilket är en minskning med fyra.

Man har haft fem styrelsemöten samt fem medlemsmöten och utöver det har de olika sektionerna haft möten för att diskutera sin verksamhet.

Kassören rapporterade att verksamheten inneburit ett visst underskott i årets räkenskaper, detta i stort beroende på investeringar o underhåll i Ålevik.

Styrelsen beviljades ansvarsfrihet efter att revisorerna lämnat sin rapport.

Dans o Musiksektionen; har i styrelsen företrätts av Gun Yndeheim. Birgitta Axelsson och Tomas Hugosson har, med hjälp av Marita Olsson, fungerat som dansledare. Spelman har varit Barbro Maxell på fiol.

Dansträning har man haft varje tisdagkväll. Man har ordnat med diverse uppvisningar på de särskilda boendena i Lysekil, Brastas samt på serviceboendet på Järnvägsgatan. Man har vid flera tillfällen dansat med Munkedals folkdanslag. Samträning har även skett vid besök hos Orust folkdanslag. Folkdansringens dag skedde på Bohusläns Museum och där gjorde föreningen ett framträdande.

Distriktet har gjort en uppdatering av ”Danser i Bohuslän” och som sakkunniga deltog Barbro Maxell och K-G Mattsson från LFG.

Dräkt o slöjdsektionen; har i styrelsen företrätts av Lilian Persson.

Verksamheten sker varje måndag i Ålevik där det tillverkas bl.a. vinster till diverse lotterier. Man har haft lotterier på midsommar, vår julfest samt på julmarknaden. Man deltog även på julmarknaden på Oscars. Entrélotteriet på midsommar hade vinster som sektionen ordnat.

Aktivitetssektionen; har i styrelsen företrätts av Ulla Vidholm.

Sektionen håller i de flesta aktiviteter som föreningen har. Inköp till lotterier,

Mat serveras i samband med fester o arbete i Ålevik. Två aktiviteter sticker ut och det är förstås midsommar och den årlig fisketävlingen med efterföljande fest för deltagarna.

Planering av julmarknaden sköts även den av sektionen.

Åleviksektionen; har i styrelsen företrätts av Britt-Marie Nilsson. Sektionen ansvarar för att vår bygdegård sköts på allra bästa sätt. Man ansvarar även för uthyrningen av anläggningen, detta sköts på bästa sätt av Eva Lysell.

Storstädning sker varje vår o höst. Underhållsarbeten sker på måndagar av några medlemmar.

Arbetet med att måla, tapetsera och lägga nya mattor på övervåningen slutfördes. Sängarna i Lillstugan har målats så nu är samtliga rum där i bästa skick. Ny ljusslinga runt dansbanan har satts upp.

Fönster har bytts i danssalen. Bengts golv har slipat o lackat golvet i danslokalen.

Inbrottslarm har kompletterats med brandlarm i lillstugan, detta sköts via Wallins bevakning.

Uppvaktningar; under året har föreningen uppvaktat 10 st jubilarer.

Styrelse 2019 fick följande besättning; Christer Höglind, ordf, Olle Olsson, kassör, Birgitta Axelsson, vice ordf, Britt-Marie Nilsson, sekr/ representant för Ålevik, Ledamot, Eva Lysell, Ulla Vidholm/aktivitet, Gun Yndeheim/dans o musik samt Lilian Persson/slöjd.

Under 2019 firar föreningen 75 år. Detta kommer att firas med fest samt en jubileumsresa som kommer att gå till Bornholm och deras dansfestival som firar 10 år.

Avtackningar; Brita Bengtsson avtackades för arbete i valberedningen, Karin Evling för arbete som pressombud, Larsolof Stilgård för arbete i dans o musiksektionen samt Erik Peper för gott arbete som ordförande för mötet.

Samtliga erhöll en bukett tulpaner.

 

 

Efter nästan 40 år med olika uppdrag i föreningen slutar Karl-Gösta Mattson som sekreterare som han har varit sedan 2005.

K-G har suttit i styrelsen med olika uppdrag; ordförande, sekreterare, representant för danssektionen samt även för aktivitetsektionen.

K-G har tillsammans med andra även arrangerat ett antal resor som föreningen gjort.

Dessutom har han under många år varit dansledare.

Hans arbete i föreningen har varit ovärderligt och kan i ord inte beskrivas.

K-G uppvaktades med blommor o en bok om Bohuskusten.

Sist men inte minst utsågs han till Hedersmedlem.


 

JULFEST I ÅLEVIK

 

 

            Lucia med tärnor och tomtar besökte Ålevik 

 

Lysekils folkdansgille anordnade som vanligt en julfest för medlemmarna, denna gång den 7/12.

Vid ankomsten lämnade man en julklapp och fick ett litet papper med ett nummer. Efter detta började deltagarna mingla med glögg och pepparkakor. Sedan satte man sig till bords och innan man började med maten så kom Lucia med tärnor och tomtar från Lysekils ryttarförening. De sjöng många fina sånger, allt ifrån Sankta Lucia till Hej tomtegubbar. Det blev ett uppskattat inslag. Efter detta fick medlemmarna ta till sig av julmaten, som bestod av flera sorters sill, köttbullar, ägghalvor, prinskorv, Janssons frestelse och skinka. Till maten fanns också vörtbröd, ost, julmust, julöl och Ramlösa, Allt smakade bra.

            Här förser man sej med julmat

 

            Julmaten smakar bra 

 

            Fina slöjdalter tillverkade i Ålevik fanns till försäljning 

 

När alla var mätta och belåtna var det dags för lekar. Tre lag med två personer i varje skulle stå på var sin sida av ett bord, där alla hade en papptallrik framför sig. På ena sidan fanns 20 ärtor i varje tallrik. Sedan skulle deltagarna, med hjälp av ett sugrör, suga upp en ärta i taget och flytta över den partners tallrik på motsatt sida, varefter den personen skulle flytta tillbaka ärtorna på samma sätt. I nästa lek skulle alla bygga torn av tändstickor, som staplades på varandra i en fyrkant. Rasade tornet var man ute ur leken. Den som hade högst torn vann. Tredje leken gick ut på att med fotens hjälp flytta en flaska till laget på motstående sida. Även här skulle flaskan flyttas tillbaka när alla i laget hade flyttat sin flaska till ena sidan. En deltagare tappade balansen och föll handlöst i golvet. Det såg otäckt ut, alla blev jätterädda. Som tur var så gick det bättre än vad man kunde tro. Hon slog sig rejält, men kunde gå efteråt. Det blev ytterligare en lek, som gällde kunskaper om hummer. De flesta kunde knappast något, men med lite tur med gissningen så blev det en segrare.

 

 

            Monia och Ragnar koncentrerar sej på tändsticksbygget

 

 

            Tävling "flytta flaska" krävde flyhänt fotarbete. 

 

 

            Dansen har kommit igång 

 

Efter lekarna tog dansen vid, det blev både schottis, vals och hambo till julmusik. Trevligt. Kaffet lockade och man tog paus för lite fika. Efter fikat kom tomten och delade ut julklappar. Julklapparna var numrerade och när tomten läste upp numret fick den som hade det numret gå fram och hämta sin julklapp, som alla ivrigt öppnade när alla fått sina julklappar. De flesta var nog nöjda med sin julklapp.

 

 

            Tomten delar ut julklappar 

 

 

            Julklapparna visas upp

 

Efter julklappsutdelningen fortsatte dansen och efter ett tag var det dags att dra sig hemåt efter en trevlig kväll.

Text: Karin Evling

Foto: Stig Persson


 

 

Fisketävling och fiskefest

anordnad av Lysekils Folkdansgille 2018-09-08

Även i höst ställde Lysekils Folkdansgille till med fisketävling och fiskefest för gillets medlemmar + inbjudna gäster, de flesta från Värmland. Det är en tradition som har hållit på i många, många år och fortfarande är mycket uppskattad.

Fredag kväll samlas medlemmar i Ålevik för att duka borden inför lördagens fest, man gör även i ordning smörgåsar och kaffe, som ska tas med på båtarna på lördag morgon.

På lördag morgon samlades deltagarna i Valbodalen, där de fick gå ombord på de fem båtarna + en släpbåt som stod till buds. Då var man indelade i olika fiskelag, där medlemmarna skulle tävla var och en för sig, men även lagvis. De olika lagen var inte på samma båt, med något undantag, utan var blandade för att det skulle bli ett så rättvist fiske som möjligt. Vid 8-tiden lade båtarna ut och gick till Stenvik. Vädret var riktigt skapligt, runt +15° och halvklart. Det var god stämning ombord och fisken nappade. Det var två nya par från Värmland, som aldrig varit med och fiskat makrill förut, en hade inte ens sett en makrill. När han fick första nappet blev han så ivrig så han ryckte snabbt i linan och fisken och linan flög över båten. Christer skämtade om att han trodde, att han hade fått en flygfisk. Han och de andra hade även turen att få se en säl, vilket också var en stor upplevelse för flera deltagare.

 

 

 

Vid 12-tiden blev vädret sämre och det började regna. Man beslöt sig för att avsluta fisket innan man blev alltför blöt, varför båtarna gick i land, där fisken skulle mätas och vägas. När detta var gjort och man tagit reda på sin fångst åkte gillets medlemmar hem till sig och gästerna for till Ålevik. Alla skulle duscha och vila inför kvällens fest.

 

 

Festen började kl. 18 och c:a en halvtimme innan dess började gästerna komma. Det fanns lotter att köpa och vinsterna var hinkar med diverse innehåll, ”mathinkar” och ”godishinkar”. Man fick också förse sig med en lapp, där det stod vid vilket bord man skulle sitta och vilket nummer platsen hade. Borden var märkta med ”krabba”, ”hummer” och ”räka” så det var lätt att hitta sin plats. När klockan var lite drygt 18 hälsade gillets ordförande, Christer Höglind, alla välkomna och bad dem ta plats. Sedan serverades färska räkor, så mycket man orkade, och till det en god sås. De som inte åt räkor fick kassler, potatissallad och en blandad sallad med olika grönsaker. Bröd och smör fanns till alla liksom öl och Ramlösa. Den som ville dricka vin till maten fick ta med sig eget vin. Det blev en trevlig samvaro vid borden. När alla var mätta och belåtna dukades borden av och flyttades så att golvet blev tillgängligt för dansarna.

Lasse Tång var kvällens spelman. Han spelar härlig, blandad musik, både till gillesdans, gammeldans och modern dans. De flesta var dansanta och golvet var så gott som fullt hela tiden. Vid 21-tiden var det dags för en paus, då man intog kaffe, te och hembakat bröd.

Efter kaffet tackade Christer alla som hjälpt till att ordna med fiske och fest och sedan var det dags för prisutdelning: Största fisken fick Maria Ahlroth-Höglind. Den vägde 735 g. Billy Olsson fick en fisk som vägde 730 g. och Irene Sånemyrs fisk vägde 570 g. Bland herrarna var det Sylve Robertsson som drog hem största fångsten, 4 130 g. vägde den. På andra plats kom Christer Höglind som hade en sammanlagd vikt på 3 790 g. och tredje platsen togs av Kent Sånemyr med en vikt på 3 620 g. Damernas vinnare var Eva Grönlund som drog hem 7 650 g. Maria Ahlroth-Höglind fick 6 080 g. och Anita Lövkvists fiskar vägde 3 590 g. Lysekils Folkdansgille tog hem lagpriset med en total fångst på 14 740 g. Tvåa kom Hembygdsgillet i Karlstad. Deras totala fångst vägde 14 090 g. och på tredje plats kom Sunne Folkdansare, som drog hem 8 910 g. sammanlagt. Tillsammans drog alla deltagare upp 72 590 g. vilket är c:a 2 kg per person eftersom det var 36 personer som fiskade, två blev dock utan fisk. Det vinnande laget, Lysekils Folkdansgille, fick behålla det vandrande lagpriset. De fick dessutom var sin ”namnbräda”, som hade skurits ut av Rolf Mellgren. Namnen var ”Tåa”, ”Ränna”, ”Klöskär” och ”Salthästen”, vilka är namn på holmar utanför Lysekil. När Rolf var med på en kulturdag och skar ut namnet ”Klöskär” hade en person frågat hur är man när man är klös-kär? ”Klov skär” eller något liknande ska det tydligen uttalas. Det är minsann inte så lätt att uttala namnen på bohuslänska

Efter prisutdelningen, som bestod av olika priser, ett förkläde till Maria som fick största fisken, till övriga pristagare delades det ut kuddar, klampar och muggar och efter lite roliga historier i samband med detta så fortsatte dansen.

 

Strax efter kl. 23 spelades sista dansen och festen avslutades i vanlig ordning med att alla stod i ring och sjöng ”Vem kan segla förutan vind”. Efter detta sa vi tack och god natt till varandra och drog oss hemåt. Värmlandsgästerna sover över i Ålevik och hade nära till sängarna. Det blev en trevlig kväll och vi hoppas att vi kan upprepa detta nästa år och få det lika trevligt då som nu och att alla våra gäster återkommer.

Text: Karin Evling

Foto: Stig Persson

 

 

 

Årsmöte i Lysekils folkdansgille.

Lysekils folkdansgille hade sitt årsmöte 2018-02-19.

Mötet öppnades av ordföranden, som hälsade alla välkomna.

Till ordförande för mötet valdes Åke Lundh och till sekreterare Karl-Gösta Mattsson. Dagordningen hade lämnats ut till deltagarna, som godkände densamma.

 

Styrelsen har under året bestått av: Ordförande Christer Höglind, vice ordförande Birgitta Axelsson, kassör LFG och Ålevik Olle Olsson, sekreterare KåGe Mattsson. Från dans- och musiksektionen Gun Yndeheim, dräkt- och slöjdsektionen Lilian Persson, aktivitetssektionen Ulla Vidholm och Åleviksektionen Britt-Marie Nilsson.

Medlemsantalet var den 31/12 2017 82 stycken vilket är en minskning med två jämfört med förra året. Av medlemmarna var två stycken under 25 år vilket är oförändrat.

Verksamhetsberättelsen för 2017 upplästes och godkändes. Ur verksamhetsberättelsen hämtas följande:

Under året har vi haft fem styrelsemöten och fem medlemsmöten, varav ett är årsmötet, som är protokollförda. Dessutom har sektionerna haft ett antal möten.

Folkdansgillets ekonomi är tillfredställande. 

Dans- och musiksektionen:

Birgitta Axelsson, Marita Olsson och Thomas Hugosson har under året varit dansledare på tisdagsträningen. Spelmän har varit Barbro Maxell och Lars Lundholm.

Aktiviteter och uppvisningar:

17 januari Dansträningen startar. Sektionen bjöd på kaffe.

31 januari Vi var inbjudna till samträning med Uddevalla folkdansgille. 14 dansare och spelmän åkte dit.

29 mars Dans tillsammans med dansare från Munkedals folkdanslag i samband med LFG:s skärtorsdagsfest.

3 maj Uppvisning på servicehemmet, LFG bjöd på kaffe.

6 maj Vid firandet av folkdansringens dag på Bohusläns museum gjorde LFG en uppvisning.

6 juni. LFG kunde inte delta vid firandet av Sveriges nationaldag i Lysekil på grund av för få dansare.

22 juni Sedvanliga uppvisningar på midsommar.

5 september Dansträningen börjar.

9 september Sedvanlig fiskefest. Lasse Tång spelade till dansen. Blandade danser i block 1 gammeldans, 1 gillesdans, 1 gammeldans och 1 modern varvat med jägarmarsch.

30 september Vid Grava folkdanslags 50 årsjubileum den 30 september representerades LFG av Gun Yndeheim och Birgitta Axelsson.

10 oktober Samträning med Orust folkdanslag. Det kom 2 musiker och 12 dansare. LFG bjöd på fika och vi hade utbyte av danser.

6 maj                   Vid firandet av folkdansringens dag på Bohusläns museum gjorde LFG en uppvisning. 

6 juni. LFG kunde inte delta vid firandet av Sveriges nationaldag i Lysekil på grund av för få dansare.

22 juni Sedvanliga uppvisningar på midsommar.

5 september Dansträningen börjar.

21 9 september Sedvanlig fiskefest. Lasse Tång spelade till dansen.

30 september Vid Grava folkdanslags 50-årsjubileum representerades LFG av Gun Yndeheim och Birgitta Axelsson

10 oktober Samträning med Orust folkdanslag. Det kom två musiker och tolv dansare. LFG bjöd på fika.

21 oktober Vid Åleviks 70-årsjubileum dansade vi till inspelad musik.

26 november Christer Höglind deltog i en repetitionskurs på distriktets dansprogram i Ljungskilegården.

5 december Sista dansträningen inför juluppehållet.

8 decebmer        Vid LFG:s julfest dansade vi till inspelad julmusik.                                      

Dräkt- och slöjdsektionen:

Sektionen har under året bestått av Lilian Persson, sammankallande, Ulla-Christine Claesson, Marita Olsson, Siv Simonsson, Günter Tischka och Stig Persson.

Sektionen har haft några protokollförda möten samt träffar för genomgång inför de olika aktiviteter som hållits.

Textil-, trä- och silverslöjd m.m. har varit förlagd till måndagskvällar, då man främst har tillverkat alster till försäljning och lotterier.

Sektionen har deltagit med lotterier, försäljning samt hantverk, tillverkade i Ålevik, på midsommaraftonen, Åleviks 70-årsjubileumsfest, julfesten och julmarknaden Till entrélotteriet vid midsommarfesten i Ålevik har slöjden tillsammans med aktivitetssektionen tagit fram vinster.

På Folkdansringens dag den 6 maj på Bohusläns museum deltog fyra av LFG:s slöjdare, Günter Tischka, Thomas Hugosson, Lilian och Stig Persson

Den 5 augusti, vid Lyse Hembygdsförenings ”Hembygdsdag”, deltog slöjdare från LFG med sitt hantverk. Dessutom hade vi försäljning av hantverk tillverkade i Ålevik.

Vid julmässan på Oscars den 9 december deltog sektionen med försäljning och lotteri av saker som tillverkats i Ålevik.

Aktivitetssektionen

Sektionen har bestått av Ulla Vidholm, sammankallande, Christer Höglind, vice sammankallande och lotteriansvarig, Eva Kristiansson, Britt-Marie Nilsson, Aina Qvillberg och Ulla Odell.

Sektionen har haft tre protokollförda möten samt två träffar för genomgång och uppföljning av olika aktivitet.

Enligt traditionen serverades ärtsoppa med punsch på årsmötet + kaffe och tårta. C:a 40 personer deltog.

På skärtorsdagskväll hade vi knyte i Ålevik. Dansare från Munkedal folkdanslag kom även i år och det blev som vanligt en härlig kväll.

Eftersom vi hade mycket kvar sedan julmarknaden såldes lotter på torget på påskafton.

Aktivitet såg till att det blev mat och fika på storstädningen den 29 april.

På nationaldagen grillade vi på kvällen i Ålevik.

Midsommar följer traditionen, blomplockning på onsdag och iordningställande av Ålevik på torsdag. På midsommaraftonen serverades sillunch till cirka 40 personer och på familjefesten hade vi sedvanlig dans kring midsommarstången, lotterier, fiskdamm, kaffeservering, korv- och glassförsäljning, fiskdamm samt lekar trots att det regnade mycket. Vi fick mycket material över.

I år har vi inte haft någon kulturdag i stadsparken, så under segelveckan sålde vi lotter i södra hamnen. Det gick riktigt bra. Vi blev av med det mesta från midsommaren.

Även i år utgick fisketävlingen från Valbodalen. Det var 30 personer som fiskade. Fest på kvällen, tillsammans med 49 personer. Med goda räkor, gott kaffebröd och mycket dans, blev det en härlig kväll.

Den 21/10 firade bygdegården 70 år. Vi var 56 personer + två spelmän. Vi serverades drink med tilltugg, gubbröra på kavring till förrätt, fläskfilé med potatisgratäng till varmrätt och till efterrätt fruktsallad med grädde. Till kaffet en god kaka. Lennart Bertilsson och Lars Linsten stod för underhållningen.

På arbetsdagen 30/9 serverades mat och fika.

Vid filmaftonen med knyte den 24/11 visade Anders Salesjö undervattensbilder.

Julfest den 8/12. 33 medlemmar samlades till ett enkelt julbord och sedan blev det dans, lekar och tomte.

Julmarknaden var tillbaka på en söndag, vädret bra, tiden rimlig, men försäljningen gick mindre bra.

Sektionen har mycket att fundera på angående lotterier. Uppslutningen kring aktiviteterna har varit god.

Åleviksektion

Sektionen har under året bestått av följande: Britt-Marie Nilsson sammankallande, Åke Lundh vice sammankallande, Olle Olsson kassör, Stig Persson, Günter Tischka, Sylve Robertsson och Vidar Hultengren.

Sektionen har under året haft två protokollförda möten + diverse överläggningar i samband med arbete på måndagskvällar.

Uthyrningen har gått bra vad gäller stora salen och antalet övernattningar.

Storstädning/arbetsdagar har vi haft på eftermiddagarna 24 och 27 april och lördagen 30 april. Under hösten fungerade eftermiddagarna den 25 och 28 september som arbetsdagar samt lördagen den 30/9. Det fungerade bra med dessa extra eftermiddagar så det kommer vi att fortsätta med. Utöver dessa spikade dagar har många medlemmar jobbat mycket vid andra tillfällen i Ålevik, vilket vi är tacksamma över.

Under året har sedvanliga underhålls- och reparationsarbeten förekommit. Långsidan av huset mot gräsmattan har målats och rör och rännor har gåtts över. Samtliga stuprör har rostskyddsbehandlats,

Röjning på området har gjorts, däremot tog skolelever hand om strandstädningen. Vi har fällt träd på baksidan av huset och avloppsbrunnen och dikets brunn har rensats.

Markarbete har gjorts utanför lillstugan så att en sittplats skall kunna ordnas där. I samband med det flyttades sten vid parkeringen så att den blev litet större. Trätrallen vid lillstugan har tvättats och oljats in. Larm har nu installerats även i lillstugan, och detta går också till Wallins bevakningstjänst.

Gröna och blå rummet på övervåningen målades klart och ny matta lades på golven. Sängar och byråar målades också. Nu i höst har arbetet med det tredje rummet påbörjats. Målningsarbetet är klart, återstår tapetsering. Nya armaturer är uppsatte eller ska sätta upp i alla tre rummen samt i trappan och övre hallen.

Scenen är utbyggd och har fått ny matta. Nya köksbänkar är uppsatta samt nya armaturer överbänkarna och i taket.

Övriga inköp som gjorts under året: Nya klädda stolar, som ska användas vid kalas och bröllop, tre nya speglar till uthyrningsrummen, nyckelskåp till kontoret, vinkaraffer och vinglas samt en tvättkorg som står i städförrådet.

Följande val gjordes:

Vice ordförande, 2 år, Birgitta Axelsson, omval

Kassör Ålevik och kassör LFG, 1 år, Olle Olsson, omval

Ledamot i styrelsen, 1 år, Eva Lysell, omval

Dansledare: Birgitta Axelsson, omval och Thomas Hugosson, omval

Sammankallande till de olika sektionerna: Dans- och musiksektionen, Gun Yndeheim, dräkt- och slöjdsektionen: Lilian Persson, aktivitetssektionen: Ulla Vidholm och Åleviksektionen, Britt-Marie Nilsson

Slutord:

Folkdansgillets 74:e verksamhetsår är till ända. Ni har alla tagit del av vår redogörelse för vad som har hänt under föregående år. Allt det som har hänt är er förtjänst. Hoppas ni haft ett lika trevligt år som vi i styrelsen haft

Styrelsen riktar ett varmt tack till samtliga medlemmar för allt nedlagt arbete. Framför LFG ligger ett nytt, spännande år 2018, fyllt av planerade aktiviteter men också med överraskningar får vi hoppas.

Text: Karin Evling

Foto: Stig Persson

 

 

 

 Julfest i Ålevik

Lysekils folkdansgille har som vanligt bjudit in medlemmarna till den sedvanliga julfesten. Vid 17.30-tiden började deltagarna samlas i Ålevik, där de, som villa ha en julklapp fick lämna en julklapp och ta emot en nummerlapp, som sedan skulle sparas till julklappsutdelningen. Medlemmarna mottogs med glögg och pepparkakor. Det fanns också lotter att köpa, där vinsterna var hemgjorda romrullar. Ett par veckor innan romrullarna skulle göras fick tillverkarna förfrågan om de inte kunde göra några extra rullar, som man kunde få köpa. Några personer tyckte, att de aldrig vann, men ändå gärna ville ha en romrulle. Därför fanns det också romrullar att köpa för dem som har mer ”tur i kärlek än i lotteri”. När lotterna och rullarna var slut var det dags att ta plats vid borden och därefter fick man gå och ta för sig av julbuffén, som bestod av det traditionella, skinka, sill i alla former, Jansons frestelse, köttbullar, rödbetssallad, ägghalvor och prinskorv och naturligtvis bröd, ost och smör. Julmust och lättöl serverades till maten.

 

Mätta och belåtna var det dags att röra på sig. Det blev tävlingar, dels en tävling där man skulle stå rygg om rygg med en ballong mellan sig, gå en viss sträcka, runda en stol och gå tillbaka till utgångspunkten. Den som kom först i mål vann naturligtvis. Nästa tävling gick ut på, att man med munnen skulle fånga upp ”hallonsnören”, rulla in dem i munnen och ev. äta upp dem. Det räckte dock att få in hela ”snöret” i munnen. Även där var det den som först hade slut på snören på sitt fat som vann. Det var två tävlingar som lockade fram skratt hos åskådarna.

 

Efter detta blev det dans till julmusik, vals, schottis, hambo, polka och modern dans. Det är alltid lika trevligt med julmusik till dansen.

Sedan togs en paus för kaffe och te och till detta en mjuk pepparkaka och en kokoskaka med choklad, båda bakade av medlemmar och jättegoda.

 

 

 

   

 

Ingen julfest utan tomte och så även i år. Tomten knackade på och hade en säck full med julklappar, som delades ut bland medlemmarna. Innan tomten gick dansade han och dansledaren en hambo till julmusik. Julklapparna öppnades och alla verkade nöjda med sin klapp. Därefter fortsatte dansen.

Innan var och en gick hem till sig tackade man för en trevlig kväll och önskade varandra en god jul. Medlemmarna kommer ju att träffas innan jul på julmarknaden den 17/12 och då får man väl önska God Jul igen och även ett Gott Nytt År.

                                                        Text: Karin Evling             Foto: Stig Persson

                                                                                                              xxxxxxxxxxxxxxxx 

Bygdegården Ålevik 70 år

Den 21/10 2017 firade bygdegården Ålevik 70 år med en stor jubileumsfest för medlemmarna.

Festen började med mingel, där det serverades champagne och lite chips. Man kunde också passa på att köpa lotter med fina vinster tillverkade av medlemmarna.

                   

                    

Efter detta hälsades medlemmarna välkomna av ordföranden Christer Höglind och så fick man sätta sig till bords. Först serverades en förrätt, gubbröra på en bit kavring, som några av medlemmarna gjort själva. Sedan ställdes huvudrätten fram och i tur och ordning fick man gå fram och hämta av den maten, som bestod av en blandad sallad, en jättegod potatisgratäng, fantastiskt god fläskfilé och till den en god sås. Maten hade beställts från restaurang Rosvik.

                                           

När alla var mätta och belåtna tog underhållningen vid. Det var Lennart Bertilsson och Lars Linsten som sjöng och spelade gitarr och dragspel. Medlemmarna fick sjunga med i några av sångerna. Lennart berättade också några roliga historier och episoder, bl. a. om Evert Taube. Han berättade på grundsundsmål. Undra om det var fler än undertecknad som inte förstod allt han sa.

                   

Sedan var det dags för efterrätten, fruktsallad med grädde.

Efter detta var det dags att börja röra på sig varför dansen tog vid. Det blev dans till bandad musik, både gillesdanser, modern och gammal dans.

                   

                   

                   

Suget efter kaffe började göra sig påmint, varför man tog paus för intag av kaffe, te och en kaka till detta. Under tiden berättade Christer lite grand om de 10 år som gått sedan vi firade 60-årsjubileum:

Flera stora investeringar gjordes 2007, bl.a. inköptes två nya spisar och en frysbox. Bastun renoverades och en ny brygga samt ställning till sopsäck och ny grill ordnades.

2008 byttes alla fönster i lillstugan mot treglasfönster. Bastuns tvättutrymme renoverades.

Följande år gjorde man i ordning nytt tak och ål över entrén och nya informationstavlor om Ålevik sattes upp. Man installerade en ny ljud- och bildanläggning. Ny varmvattenberedare har installerats. En kopieringsapparat till kontoret har införskaffats.

2013 gjordes en renovering av huset pga. en anlagd brand i nordöstra hörnet, som vållade ganska stora skador utomhus. Inomhus begränsades skadorna till sot- och rökskador. Flera brandsläckare har köpts in.

Solfångare sattes upp på hygienbyggnaden. Hjärtstartare + skåp har satts upp i hallen.

2014 renovering av storstugan efter ytterligare en anlagt brand, som vållade stora skador. Gärningsmännen slog sönder en ruta och antände gardinerna. Nytt fönster, lagning av golvet, ny vävtapet samt målning av gavelväggen och sanering fick göras.

Två av rummen i lillstugan har målats och tapetserats. Garderober och ny taklampa har köpts och satts upp. Lysekilsmålarna har målat gavlarna på stora huset.

2015 målades lillstugans portrum och tapetserades. Alla tre rum har fått nya mattor. Hygienbyggnaden har renoverats på gaveln mot förrådet. Pga. inbrott har fönstren i omklädningsrum samt till herrtoaletten satts igen. Diverse målningsarbeten har gjorts på olika ställen. Stentrappa är lagd upp till förrådet. Larmet har ändrats och går till Wallins bevakningstjänst. WiFi har installerats. Ny ljusslinga runt dansbanan har satts upp.

2016 har vi ändrat sopsorteringen och nya sopkärl har inköpts till köket. Varmvattenberedaren är utbytt mot en på 100 l. Snöröjningen är överlämnad till LEVA. Skorstenen är åtgärdad pga. fuktskador på övervåningen och efter detta har renovering av rummen påbörjats. Rummen har målats och nya mattor har lagts in. Ny grillplats inkl. sittplatser har iordningsställts vid stranden. Hygienbyggnaden har målats och nya armaturer är uppsatts. De igensatta fönstren har målats på insidan med motiv från Ålevik. Nya armaturer är uppsatta på entrégaveln samt över dörren mot väster. På långsidan av danslokalen har gamla armaturer tagits bort och spotlights har monterats. Nya armaturer med LED-lampor är uppsatta över tvättställen på toaletterna och LED-lampor har också satts upp i hallen och stora salen. En inklädnad under altanen på lillstugan har gjorts. Inbrott och skadegörelse i lillstugans Sjörum gjorde, att dörren fick lagas och nytt fönster fick sättas in.

Efter det uppvaktades flera medlemmar med en vacker blombukett för allt arbete de lagt ner i Ålevik.

                  

                   

De hedrade var: Bitte,, Eva L, Günter, KåGe, Maria, Olle O, Stig, Sven-olof (postumt), Sylve, Ulla V, Vidar, Åke L och Christer H.  

När kaffet var urdrucket fortsatte dansen tills det var dags att gå hem. Innan vi gick hem fick vi med oss ett häfte med information om Bygdegården Ålevik 1947 – 2017.

Alla var nog överens om att det blev en trevlig jubileumsfest med mycket god mat, trevlig samvaro med dans och musik samt fin underhållning.

                                                                                                                              Text: Karin Evling

                                  xxxxxxxxxxxxxxxxx

                      Midsommarfirande i Ålevik 2017

                Regnet kunde inte stoppa festligheterna 

LFG bemästrade den våta dansbanan i Ålevik alldeles utmärkt

 

Folkdansarna i Lysekil har återigen arrangerat ett midsommarfirande i Ålevik.

För medlemmarnas del började det hela redan på onsdagen då man plockade blommor och björkar, som skulle smycka Ålevik och majstången. På torsdagen fortsatte arbetet med att klä stången med blommor och blad, björkar sattes upp vid ingången och vid dansbanan och hinkar med lupiner och prästkragar placerades också ut på lämpliga ställen.

Själva midsommarafton börjar med dansuppvisningar på olika ställen med början på äldreboendet i Brastad. Sedan fortsatte dansarna till Kungstorget i Lysekil, där majstången restes och man stod för musik och dans med barn och vuxna. Efter detta gjorde man en dansuppvisning på Lysekilshemmet. Flera som inte var med och dansade gick ned till Ålevik, där de gjorde i ordning mat till medlemmarna, en traditionell midsommarlunch med sill, ägg, potatis osv. liksom kassler och grönsaker för dem som inte åt sill. Lunchen avslutades med en god jordgubbstårta. Dansarna fick en paus och kunde också inta lunch innan de skulle vidare till nästa uppvisning på Skärgårdshemmet.

Under tiden som dansarna åkte runt till de olika platserna gjorde man i ordning i Ålevik för fiskdamm, pilkastning, stånd för handarbets- och hinklotterier, handarbets-, glass- och korvförsäljning samt kaffeservering.

Tyvärr så var vädret inte med oss detta år. C:a 1 timme innan festligheterna skulle börja så kom regnet, först lite försiktigt, men sedan tog det i och det regnade rejält. Trots det så kom tappra besökare i skaror nedför backen till Ålevik. Det kom c:a 400 betalande vuxna + många barn, som får gå in gratis. Majstången bars ner och restes på gräsmattan. Deltagarna köpte lotter, fiskade i fiskdammen, kastade pil, deltog i säcklöpning, köpte korv och glass samt gick in och fikade. Det blev som vanligt dans kring stången och folkdansarna gjorde också en uppvisning på dansbanan, där man fick ta det försiktigt pga. att banan var såphal. En av dansarna ramlade omkull, men reste sig snabbt och fortsatte dansen.

Vid 17-tiden avslutades det hela med lottdragning på inträdesbiljetten. När alla besökare hade lämnat Ålevik började medlemmarna städa undan allt, både ute och inne. Eftersom tälten och stånden var genomblöta fick man sätta upp en del inne i stora lokalen och en del fick man ta in i förrådet för att de skulle kunna torka och inte mögla. Inomhus skulle det städas, diskas och golven skulle torkas. Inte förrän vid 18.30-tiden var allt klart och medlemmarna kunde dra sig hemåt. Folkdansgillet tycker det är roligt och är tacksamma för att folk kommer till Ålevik trots att det regnar, vilket gör, att det känns meningsfullt att ställa upp för besökarna.

                                                                                                                                Text: Karin Evling 

                                                                                                                                Foto: Stig Persson

               

                      Uppvisning på Stångenäshemmet 

               

                  Intåget på torget 

               

                  På Lysekilshemmet dasade vi innomhus 

               

                   Midsommarstången reses i Ålevik 

               

                  Barnen trivdes med lekarna 

               

 

                                               

                                   

            

 

      

 

Grillafton 6 juni 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

           Skärtorsdagsfest i Ålevik.

 

 

 

 

2017 års påskfest gick som vanligt av stapeln på skärtorsdag. Av någon anledning var det inte många som hörsammat kallelsen till påskfirande. Denna gång hade vi blivit uppmanade att ta med någon påskprydnad att ställa på borden. Aktivitet hade också dukat med chips och påskgodis. Det blev inte fler än 25 personer som kom, några fler från Munkedal och Sotenäs än från Lysekil. Vi är tacksamma för att inbjudna gäster utifrån kommer, annars hade det inte blivit mycket till fest denna gång. Ulla V. hälsade alla välkomna till festen och sedan satte man till bords och började äta av medtagen förtäring.

När alla var mätta och belåtna började dansen till bandad musik, som sköttes av Olle O. Nya och gamla danser instruerades mestadels av Thomas och Marita. Efter c.a två timmar gjordes en paus för fika.  

Efter fikat tog dansen vid igen där danserna innebar lite byte av partner under dansens gång.

Vid 22-tiden gick undertecknad hem medan övriga deltagare stannade kvar och fortsatte dansa.

                                                                                                                           Text o bild : Karin Evling 

 

 

 

 

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 

 

                               Midsommar 2016

 

                                                                                   

        Midsommarstången kläddes på fredag i kraftgt regn, 

       men Midsommaraftonen blev utan regn och mycket lyckad, 

          

        Midsommaraftons första uppvisningsställe var Stångenäshemmet.

   

       Sedan dansades det runt midsommarstången med barnen på torget i Lysekil.

        

         Efter torget bar det av till Lysekilshemmet.

 

    

          I ålevik började festligheterna med att midsommarstången bars ner och restes.

    

        Det dansades av hjärtans lust runt stången...

    

        ...och barnen fick leka olika lekar.

    

         LFG dansade midsommarprogrammet.

      

 Som extra dans framförde Christer och KåGe Oxdansen, en succé. 

 Lysekils Folkdansgille firar 75 år i samband med Fiskefesten den 7 september. Det serverades räkor som sig

bör på en fiskefest. Lasse Tång stod för dansmusiken o dansgolvet var fullt på de två halvlekar vi hade.

Det delades ut märken för lång o trogen tjänst i LFG. 

 

   

 

 Eva Olsson 10 år Maria Ahlrot Höglind, Irene Lundqvist, H-G Köwitz 15 år ( Gun Hämtar för H-G)

Ej med på bild 10 år Tina Arvidsdotter o Lars Lundholm 

 

Birgitta Axelsson, Helen Jorsund Lysell, Per-Olof Lysell 25 år 

Ej med på bild; Marianne o Arne Ruthström, Gunilla Dahlqvist 

 

 

 

Aina Qvillberg, Monia o Ragnar Pettersson, Günther o Inger Tischka, Maria Jungebro Olsson o Eva Lysell 35 år 

Ej med på bild; Annika Tischka, Gunilla Karlsson o Eva Hansson Ahlberg 

 

 

Lilian o Anders representerar Stig Persson, Brita Bengtsson, Margot Hammargren, Mats-Ove Maxell o Christer Höglind 50 år 

Ej med på bild; Lars-Olof Stilgård 

 

 

Ulla Vidholm, Lilian Persson o Eva Kristiansson 60 år 

 

 

Kerstin Lassehag 70  o Sven-Erik Andersson 75 års medlemskap 

 

 

 

Birgitta Axelsson o Günther Tischka tilldelas Svenska folkdansringens förtjänsttecken i silver av ordf Christer Höglind